Followers

Monday, 29 June 2020

Percubaan kali pertama: Kek Batik Chocolate Ganache

Aku telah mencuba satu resepi kek batik yang aku dapat dari internet. Kek batiknya sedikit berbeza dari kek batik klasik yang aku tahu. Bahagian atasnya dilapiskan dengan chocolate ganache. Bahan-bahan asasnya sama seperti kek batik klasik cuma lapisan chocolate ganachenya memberikan kelainan kepada kek batik ini.

Kali pertama aku merasa kek ini, ianya agak manis dengan citarasaku. Namun setelah 2 hari dibiarkan dalam peti sejuk, rasa kek batik dan chocolate ganache semakin sebati. Rasanya bertambah sedap daripada kali pertama aku memakannya.


Bereksperimen dengan sesuatu yang baru, berdasarkan citarasaku serta mengambil kira pandangan daripada yang telah merasainya, aku dapati bahagian kek batik perlulah lebih tebal dan sedikit lembut serta lapisan chocolate ganachenya hendaklah dinipiskan sedikit agar ianya tidak menyelubungi keseluruhan rasa kek batik.



No comments:

Post a Comment