Followers

Thursday, 11 August 2011

Mee Bandung Ummi

Assalammualikum semua...Entry kali nieh hid buat spesel tuk orang yg suke sangat memasak dan suke cube benda-benda baru...Bukan ketuk-ketuk ramadhan, tapi ketuk-ketuk sendiri kasi bunyi...=)

Okie la...tampa melengahkan mase lagi...Hid nak share ngan korang sume...Resepi Mee Bandung yang tampa menggunakan sebarang perasa tiruan yang semestinya tak berapa bagus tuk kesihatan...

Mee Bandung

Nyummy2...Terliur pulak tenguk gambar kat atas tu time puase-puase nieh...saya masak tak de la reti sangat...tapi slalu la masuk dapur, tolong-tolong mane yang patut...JOM kite zassss ramuan-ramuan tuk buat mee bandung nieh...memang sangat senang...^^

Bahan menumis:
Mee Kuning - untuk 4 org makan
Bawang putih - 6 biji
Bawang Merah - 10 biji
Cili Kering - 10 batang
Udang Kering - 100 gram
Halia - 2cm
Minyak secukupnye...^^
Bahan-bahan menumis nieh perlula dikisar terlebih dahulu ye...Bagi sesiapa yg rajin boleh la kalau nak tumbuk je...

Bahan-Bahan lain:
Air rebusan daging / ayam - ikut banyak mana korang nak buat
Udang, Fish Ball, Fish Cake, Daging / Ayam
Tomato, Sayur Sawi, Lobak, Kubis Bunga
Telur
*Sos Cili
*Sos Tomato
*Garam
*Gula
(*secukup rasa)
Sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah...

Mee Bandung nieh sedap dihidangkan bersama bawang goreng...Selamat Mencuba dan Berbuka Puasa...


No comments:

Post a Comment